Prodaja, Špelina ulica 1, Maribor
pon-pet: 8.00-18.00
sob:      8.00-12.00
tel.: (02) 450 2 450
e-pošta: kia@p-d.si

Servis, Ptujska cesta 293
pon-pet: 8.00-17.00
sob:       8.00-12.00
tel.: (02) 450 3 450
e-pošta: servis@p-d.si
Novi ceeNovi RioNovi PicantoNovi Sportage

Novi Kia Soul in koncept GT4 Stinger z dizajnerskima nagradama

Kia Motors si je v zadnjih nekaj letih zgradila velik ugled z vrhunskim oblikovanjem. Nedavno ji je ameriško združenje industrijskih oblikovalcev (IDSA) podelilo dve prestižni oblikovalski nagradi. Kia je v kategoriji prevoza prejela mednarodno nagrado za oblikovalsko odličnost (IDEA) za konceptno vozilo GT4 Stinger (srebrno priznanje) in Soula (bronasto priznanje). Kia je sicer že leta 2012 za Ria prejela bronasto Ideo za avtomobilsko oblikovanje.   

Podeljevalci mednarodnega priznanja za globalno oblikovanje IDEA ocenjujejo kako izdelki vplivajo na kakovost življenja in zagotavljajo pomembne ekonomske učinke skozi inovacije v kategorijah kot so avtomobili in prevoz, oblikovalska strategija, računalniška oprema, okolje in drugo. Za letošnje nagrade se je potegovalo 2.000 kandidatov iz 39 držav, pri katerih so ocenjevali inovacije, prednosti za uporabnike in stranke, trajnost in vizualno privlačnost.

“Ti IDEA priznanji sta resnični dokaz sposobnosti Kiine oblikovalske ekipe,” je ob tem dejal Tom Kearns, vodja Kiinega ameriškega oblikovalskega središča in nadaljeval: “GT4 Stinger je nastal sebično, ampak z velikim učinkom:  Spraševali smo se kako bi bilo videti, če kalifornijska oblikovalska ekipa uresniči svojo vizijo Kiinega športnega vozila z osredotočenostjo na čudovito zunanjost in izjemno vozno dinamiko. Pri Soulu pa je šlo za to, da je ponovno rojstvo ikone verjetno največji izziv, s katerim se je naš team do zdaj soočil. Morate ponuditi svež videz brez izgube izvirnosti in privlačnosti. V obeh primerih smo težko bolj srečni z rezultati.”  

Kiin oblikovalski oddelek, ki ga od leta 2006 vodi predsednik Kia Motors Corporation in vodja dizajna Peter Schreyer, redno pobira nagrade in pohvale za svoje inovativno delo, ki spreminja znamko Kia in prispeva k znatni globalni rasti v zadnji petih letih. Nagrada IDEA je po nagradah red dot in iF že tretja velika oblikovalska nagrada za drugo generacijo Soula. Koncept GT4 Stinger pa si je prislužil številne pohvale medijev po vsem svetu zaradi svojega dih jemajočega agresivnega in športnega videza.  

GT4 Stinger
Prvič predstavljen januarja na avtomobilskem salonu v Detroitu, je GT4 Stinger Kiino najbolj agresivno konceptno vozilo kdajkoli in pravi zanesenjaški stroj. Kot se spodobi za pristno 4-sedežno športno vozilo z zadnjim pogonom se za njim po mestu obračajo glave, zavoljo svojega drikaškega srca pa je doma tudi na dirkaški stezi. Pod motornim pokrovom se skriva odlično uglašen in na dirkah dokazan Kiin 2,0-litrski bencinski štirivaljnik s turbo polnilnikom in neposrednim vbrizgom goriva (T-GDI), ki nudi impresivnih 232 kilovatov (315 konjskih moči).

Novi Soul
Čeprav povsem nov, toda prepoznaven že na prvi pogled, saj je več kot zgledno ohranil podobo navdihujočega koncepta Track’ster iz leta 2012, se Soul pelje na novi šasiji, ki je trša, daljša in širša kot pri predhodniku. Nove mere mu omogočajo več prostora za potnike in njihovo prtljago, medtem ko so dramatično zmanjšani hrup in vibracije. Povečan navor in konkretna nadgradnja vzmetenja naredijo novega Soula tako okretnega in živahnega v mestni gneči.

 

***
Kia Motors Corporation šteje med najuspešnejša globalna avtomobilska podjetja s poudarjenim smislom za kakovostne avtomobile za mlade po srcu. Leta 1944 ustanovljeno podjetje letno izdela več kot 2,7 milijona vozil, ki jih prek razvejane prodajno-servisne mreže prodaja v 170 državah. Podjetje zaposluje po vsem svetu več kot 48.000 delavcev in stavi na izrazito evropski avtomobilski pristop. Ključna vloga pri oblikovanju vseh evropskemu trgu namenjenih vozil znamke Kia je zaupana tehnično-razvojnemu ter oblikovalskemu centru iz nemškega Frankfurta. Oblikovanje vseh vozil znamke Kia poteka pod vodstvom svetovno znanega nemškega oblikovalca Petra Schreyerja. Njegovo nadarjenost potrjujejo številne evropske in mednarodne dizajnerske nagrade, kot so red dot award, iF product design award in Automotive Brand Contest za najboljši avtomobilski dizajn. Izrazito evropsko orientiranost dopolnjuje Kia z moderno tovarno v slovaškem mestu Žilina in evropskim tehničnim centrom za razvoj in izdelavo motorjev, ki postavljajo Kio na prestol izdelovalca avtomobilov z rekordno nizko porabo goriva. Avtomobilska znamka Kia je hkrati uradni avtomobilski partner svetovne nogometne organizacije FIFA in glavni sponzor slovitega teniškega turnirja Australian Open. Slogan podjetja Kia Motors Corporation »The Power to Surprise« predstavlja globalno zavezo podjetja k ustvarjanju avtomobilov, ki z moderno tehniko, naprednimi rešitvami in nenehnimi inovacijami prehitevajo nakupna pričakovanja ter z revolucionarnim 7-letnim jamstvom predstavljajo najboljšo nakupno izbiro za vaš denar.

 

 

nazaj »